Biodiversitet i Danmark – Overblik og indsigt

Biodiversitet dækker over variationen af liv – fra planter og dyr til mikroorganismer – og er afgørende for naturens balance. I Danmark står vi over for store udfordringer med tab af levesteder og arter. Derfor er det vigtigere end nogensinde at have adgang til præcise og opdaterede kort over biodiversiteten.

Mpit4 indeholder kortlag som natur og biodiversitet


Nye kortlag for Natur og Biodiversitet i Mapit
– perfekt til grøn omstilling og klimatilpasning

Mapit fra Viamap omfatter avancerede kortlag inden for Natur og Biodiversitet, som kan spille en central rolle i den grønne omstilling, klimatilpasning og støtte op om den grønne 3-parts aftale. Kortlagene hjælper med at målrette indsatsen for biodiversitet og beskytte naturområder, og giver unikke muligheder for at analysere, overvåge og planlægge naturbevaring- og udvikling af nye områder på både nationalt og lokalt niveau.

Kortlæg biodiversitet med MapIt-platformen

Med Viamaps MapIt-platform kan du visualisere og analysere biodiversiteten i Danmark direkte på digitale kort. Platformen kombinerer geografiske data med viden om arter, naturtyper og habitatkvalitet, så du kan træffe datadrevne beslutninger om naturbeskyttelse og planlægning.

Prioriteringskort for Biodiversitet og Beskyttede Områder

Mapit indeholder prioriteringskort, som er designet til at fremhæve områder med høj biodiversitet. Med kort som “Biodiversitetsprioriteringskort”, forslag til “30% beskyttede naturområder” samt opdelinger i store naturområder (prioritering 1 og 2), kan offentlige og private aktører effektivt vurdere hvilke områder, der bør prioriteres højest i naturbeskyttelsesindsatsen.

Med Mapit fra Viamap kan du via kortlag som Natur og Biodiversitet udsøge områder, der skal omlægges til skov i forhold til den grønne 3 partsaftale
Du kan i Mapit platformen fra Viamap anvende kortlaget antal truede arter i 10 km højde

Biodiversitetskortet – Værdifuld Indsigt i Arter og Naturtæthed

For at understøtte biodiversitetsstrategier viser biodiversitetskortet detaljer om naturtæthed (40% og 80%), truede arter i 10 km² kvadrater, og en række andre scorer, herunder artsscore, bioscore, og proxyscore. Ydermere inkluderer kortet klassifikationer som faunaklasse og strukturskov samt kritiske naturtyper som habitatnatur og kortlagt natur. Disse data giver et fyldestgørende billede af biodiversitet og kan understøtte udviklingen af nye strategier for biodiversitetsbeskyttelse.

Høj Naturværdi og Kortlægning af Levesteder

Kortlagene “Høj naturværdi” fremhæver naturområder af særlig kvalitet, herunder varianter af skov og artsrigdom. Mapit tilbyder også kortlægning af levesteder, både flader og punkter, hvilket giver dybdegående information om habitattyper og arter på udvalgte lokaliteter. Denne indsigt kan styrke beslutningsgrundlaget for biodiversitetsprojekter og skabe effektive rammer for naturforvaltning.

Med Mapit fra Viamap kan du anvende kortlagene inden for Høj naturværdi
Med Mapit platformen fra Viamap kan du udsøge og visualisere Rødlistede arter via indbyggede kortlag

Overvågning og Naturkortet – Fokus på Bilagsarter og Rødlistede Arter

Med kortlag til overvågning af bilagsarter, fugle samt habitattyper får du som bruger adgang til vigtige data om artsovervågning og levestedstyper. Naturkortet bidrager yderligere med data om rødlistede arter, habitatdirektivets bilagsarter, invasive arter på EU-listen, og ejerskab af områder af Folkekirken. Denne omfattende indsigt i arts- og naturfordeling giver naturforvaltere og forskere et unikt redskab til at styrke biodiversitetsindsatsen.

Anvendelse til Klimatilpasning og Grøn Omstilling

Mapits kortlag understøtter også klimatilpasning ved at identificere områder med lavbund, kystnærhed og kvælstofdeposition, som kan påvirkes af klimaforandringer. Disse data muliggør en strategisk og målrettet indsats inden for naturbevarelse og biodiversitet, og hjælper med at fremme den grønne omstilling ved at støtte projekter, der bygger på nøjagtige og opdaterede miljødata.

Lavbund

Med disse kortlag i Mapit kan offentlige institutioner, private virksomheder og miljøorganisationer tage kvalificerede beslutninger og sætte fokus på den grønne omstilling og bæredygtig naturforvaltning – man du behøver ikke en GIS baggrund.

Derfor er biodiversitetskort vigtige

Et biodiversitetskort gør det nemt at identificere naturområder med høj biologisk værdi. Kortene bruges af kommuner, rådgivere, naturforvaltere og NGO’er til at planlægge naturpleje, udpege beskyttelsesområder og overvåge biodiversiteten over tid.

Data og indikatorer i biodiversitetskortet

MapIt giver adgang til flere datalag såsom ProxyScore for biodiversitet, kystnærhed, levesteder og artsforekomster. Hvert lag er baseret på opdaterede kilder og modeller, så du får en nuanceret forståelse af naturens tilstand i et givent område.

Prøv kortet over biodiversitet nu

Start din analyse direkte i MapIt og få adgang til avancerede visualiseringer og filtre. Du kan udforske biodiversitet på tværs af kommunegrænser, naturtyper eller særlige beskyttede områder. Brug det til at tage informerede beslutninger – hurtigt og visuelt.

Flere naturdata og kort fra Viamap

Udforsk også vores kortlag som Kortlagt natur, ProxyScore og Levesteder – Flader for et komplet billede af naturen i Danmark. Alle lag kan vises sammen i MapIt for maksimal indsigt.