
Afstemningsområde
– Oversigt i Mapit med et enkelt klik
Et afstemningsområde i Danmark er en geografisk afgrænset enhed, som bruges ved afholdelse af valg og folkeafstemninger. Afstemningsområdet er den mindste enhed i det danske valgsystem, og det er opbygget, så det er praktisk og nemt for borgere at afgive deres stemme.
Du kan læse meget mere om stemmeret, valgudskrivning, Folketingsvalg osv. her
I Mapit kan du nemt få overblik over afstemningsområder i Danmark ved et enkelt klik og det kan være, at du ønsker at kombinere det med data over antal vælgere i området, aldersinddelte vælge eller andre brugbare data.
Dette kendetegner et afstemningsområde
Geografisk inddeling Danmark er inddelt i kommuner, og hver kommune er yderligere opdelt i flere afstemningsområder. Et afstemningsområde dækker typisk et bestemt antal vælgere og et defineret geografisk område.
Valgsted
Nem administrativ proces
Stemmekort
Valgsted
Hvert afstemningsområde har et specifikt valgsted, hvor vælgerne, der bor i området, kan møde op og afgive deres stemme. Dette kan være en skole, en hal eller et andet offentligt og lokalt tilgængeligt sted.
Administrativ proces
Afstemningsområderne gør det lettere for myndighederne at organisere valgprocessen: opstille valgurner, registrere vælgere og optælle stemmer.
Personligt stemmekort
Når der er valg, får vælgerne tilsendt et stemmekort, som angiver, hvilket valgsted de skal møde op på. Valgstedet er tilknyttet dét afstemningsområde, hvor vælgeren er bosat.
Hvorfor afstemningsområder?
Afstemningsområder er nødvendige for at sikre:
- En jævn fordeling af vælgere på valgsteder
- Effektiv håndtering af stemmeafgivelse og optælling
- At alle borgere har et nærliggende sted at afgive deres stemme
Eksempel:
Hvis du bor i København, kan din kommune være opdelt i mange afstemningsområder, fx baseret på bydele som Østerbro, Nørrebro eller Amager. Du bliver tilknyttet et specifikt valgsted, afhængigt af din adresse.
Kender du Mapit analyse- og dataplatform
Mapit analyse- og dataplatformen indeholder mange kortlag. Og kategorier af kortlag. Hvor mange kortlag, der er adgang til, afhænger af den valgte Mapit variant. Og selvsagt skal varianten også svare overens med det behov man har. En tommelfingerregel er dog, at jo flere kortlag der er adgang til, jo dyrere er Mapit licensen. Du kan læse om de forskellige Mapit varianter på ‘Visualisering På Kort’